logo

2024.04.18., csütörtök · 

Andrea, Lima

Agrárhírek

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat

2020.10.16.

Budapest, 2020. október 15., csütörtök (MTI) - Már részletes vitára vár az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában a kedden benyújtott, az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslat, amelynek több paragrafusa sarkalatosnak minősül az Alaptörvény alapján, ezért elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának "igen" szavazata szükséges.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tervezet új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja a családi gazdaságokat, egyszerűsíti és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert. A törvényjavaslat az elfogadást követően a tervek szerint 2021. január 1-jén lép hatályba.

A törvénytervezet értelmében három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság.

A köztestület az MTI érdeklődésére ismertette: az őstermelők esetében fontos változás, hogy kibővülnek a tevékenységi körök, így már a bevétel 25 százalékáig kiegészítő tevékenységet (például falusi turizmust, élelmiszer-előállítást, mezőgazdasági szolgáltatást) is lehet végezni őstermelőként.

Az őstermelőknek közel 1 millió forintig (az éves minimálbér feléig, jelenleg 966 ezer forintig) nem kell adóbevallást benyújtaniuk, ez az értékhatár jelenleg 600 ezer forint. Emellett 8 millió forintról az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg 10 millió forintra nő az adómentesség határa, az éves minimálbér tízszereséig, azaz megközelítőleg 20 millió forintig pedig kedvezményesen adózhatnak az őstermelők, a személyi jövedelemadót a 10 millió forintot meghaladó bevétel 10 százaléka után kell majd megfizetni. A támogatás nem számít bevételnek - emelték ki.

A NAK közölte azt is, hogy az őstermelők családi gazdasága (őcsg) a jelenlegi közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőket és a családi gazdaságokat tömörítő kategória, amely tagjai őstermelők lehetnek. A tervezet szerint az őcsg-k adózása az őstermelőknek nyújtott adózást többszörözi (a résztvevők számával), viszont a kedvezményes adózás felső értékhatára nem haladhatná meg a 4 személyre számított értékhatárt, amely idén mintegy 80 millió forint. A támogatás itt sem számít bevételnek.

Kitértek arra is, hogy a családi mezőgazdasági társaság (csmt) egy új minősítő kategória gazdasági társaságok, szövetkezetek, erdőbirtokossági társulások számára. A NAK által végzett minősítéshez feltétel, hogy kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytassanak, és legalább két tagjuk legyen, akik egymással hozzátartozói láncolatban álljanak. Ez alapján nemcsak közeli hozzátartozók, hanem például a feleség testvére is tagja lehet a csmt-nek.

A gazdasági társaságokból - függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e csmt-minősítéssel - adófizetés kötelezettsége nélkül kivehető a támogatás, a saját földért kapott bérleti díj, és a társaság által legalább 15 évig használt föld vételára vagy tőketörlesztése, mindezeket összesen évi 50 millió forintig - közölte a NAK.

 

----------------------------------------------------------------

 

Ha tetszik az oldal, támogass minket! Támogatásoddal számos fejlesztést szeretnénk még megvalósítani! Támogatásodat az Internetbankodban a tamogatom@foldbirtok.hu email címre történő banki átutalással tudod szerkesztőségünkhöz eljuttatni. Utalásnál címzettként a név és számlaszám helyett az "Email cím" (vagy egyes bankoknál a "Másodlagos azonosító", majd az "Email cím") opciót kell kiválasztani az email cím beírásához. Támogatásodat előre is köszönjük! Az email címre történő utalásról további info: https://www.mnb.hu/azonnalifizetes

Hozzászólások (0)

A hozzászólások a Disqus rendszerén keresztül jelennek meg, amelynek használatához egy egyszerű, egyszeri regisztráció szükséges email címmel, vagy akár Facebook fiókkal.

  További hírek