logo

2020.09.21., hétfő · 

Máté, Mirella

Agrárhírek

Biztosított az agráriumban dolgozók szabad mozgása

2020.09.07.

Budapest, 2020. szeptember 7., hétfő (NAK) - A kormány által bevezetett utazási korlátozások általában véve nincsenek hatással az agráriumra, és a közúti áruszállítás is az eddigiekhez hasonlóan zavartalanul működik tovább. A szomszédos országokból érkező mezőgazdasági idénymunkások beléphetnek az országba, valamint azon gazdálkodók munkája is biztosított, akiknek a határon átnyúló földek miatt szükséges az ingázás valamely szomszédos államba.

2020. szeptember 1. és szeptember 30. között az ország összes határátkelőhelyén ellenőrzésekre kell felkészülni az agráriumban tevékenykedőknek is. A vonatkozó főbb szabályokat az alábbiakban foglaljuk össze.  

Az üzleti, illetve gazdasági célú ki- és beutazások engedélyezése:

A magyar gazdaság zavartalan működése érdekében a 2020. szeptember 5-én hatályba lépett 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendelet kivételes szabályokat állapít meg az üzleti, illetve gazdasági célú beutazásokra vonatkozóan:- korlátozás nélküli visszautazás, ha a magyar állampolgár üzleti célból utazott külföldre;- korlátozás nélküli beutazás, ha a nem magyar állampolgár üzleti vagy gazdasági célból utazik Magyarországra.

A 10/B. paragrafus (1) pontja szerint a beutazó szakembernek igazolnia kell a beutazás célját (üzleti vagy gazdasági célú), amely például a fogadó fél által kiállított „meghívólevéllel” is biztosítható. Ebben érdemes megindokolni a szakember beutazásának szükségességét, gazdasági értékét, esetlegesen hivatkozni szerződéses megbízatásra, egyéb magyarázatra.

Amennyiben a beutazási indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, a nem magyar állampolgárok személyi forgalomba történő belépésére vonatkozó szabályok lépnek érvénybe (5-7. §). A 2020. szeptember 5-étől hatályos szabályok értelmében a magyar határátlépést követően kötelező karanténban helyezett személyeknél a karantén alóli mentességhez szükséges két negatív PCR-teszt közül első tesztként azt a vizsgálatot is el kell fogadniuk a magyar hatóságoknak, amelyet bármelyik schengeni térségbe tartozó országban, az USA-ban vagy Kanadában végezték el, ha annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja.

A szomszédos országokból való átjárásra, illetve az ingázókra vonatkozó szabályok:

A szomszédos országok állampolgárai, valamint az ott élő magyar állampolgárok az országba legfeljebb 24 órára kérelem nélkül beléphetnek, amennyiben az államhatártól 30 km-nél távolabb nem utaznak. A magyar államhatártól legfeljebb 30 km-re lakó magyar állampolgárokra ugyanezek a feltételek vonatkoznak, tehát a szomszédos országokból korlátozás nélkül visszaengedik az utazót, amennyiben a távolléte nem haladta meg a 24 órát és nem utazott a határtól 30 km-nél távolabbra. Ez biztosítja szükség esetén az idénymunkások határátlépését, valamint az országhatáron átnyúló földterületeken gazdálkodók további zökkenőmentes munkáját.   

 

 

----------------------------------------------------------------

 

Ha tetszik az oldal, támogass minket! Támogatásoddal számos fejlesztést szeretnénk még megvalósítani! Támogatásodat a tamogatom@foldbirtok.hu email címre történő banki átutalással tudod szerkesztőségünkhöz eljuttatni. Utalásnál címzettként a név és számlaszám helyett az "Email cím" (vagy egyes bankoknál a "Másodlagos azonosító", majd az "Email cím") opciót kell kiválasztani az email cím beírásához. Támogatásodat előre is köszönjük! Az email címre történő utalásról további info: https://www.mnb.hu/azonnalifizetes

Hozzászólások (0)

A hozzászólások a Disqus rendszerén keresztül jelennek meg, amelynek használatához egy egyszerű, egyszeri regisztráció szükséges email címmel, vagy akár Facebook fiókkal.

  További hírek