logo

2020.10.25., vasárnap · 

Blanka, Bianka

Agrárhírek

Európa-bajnok az augusztusi magyar infláció, elszálló gyümölcsárak

2020.09.20.

Budapest, 2020. szeptember 19., szombat (MTI, HVG) - Augusztusban a magyar infláció volt a legmagasabb, és messze meghaladta az uniós átlagot.

Augusztusban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásával párhuzamosan 0,4 százalékra csökkent az éves infláció az Európai Unió átlagában a júliusi 0,9 százalékról – írja közleményében az Eurostat. Az eurózóna országainak átlaga -0,2 százalékra jött ki (vagyis nem infláció, hanem defláció volt).

Az uniós országok közel felében defláció volt, vagyis csökkent az árszínvonal az egy évvel korábbihoz képest. A tagállamok másik felében az árszínvonal nőtt, a legnagyobb mértékben, 4 százalékkal Magyarországon.

Közben a forint árfolyama is romlik, szeptember 17-én az euróval szemben áttörte a 360-as szintet. A gyenge, és egyre gyengülő forintárfolyam éppen a magas infláció miatt nem szerencsés.

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke szombaton az M1-en.

Mártonffy Béla hozzátette: március végétől 8-10 naponként háromnapos éjszakai fagyok rontották a kajszibarack-, az őszibarack-, a cseresznye-, a körte- és az almatermést. Kitért arra is, hogy a zöldségek ára mindössze néhány százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

 

----------------------------------------------------------------

 

Ha tetszik az oldal, támogass minket! Támogatásoddal számos fejlesztést szeretnénk még megvalósítani! Támogatásodat az Internetbankodban a tamogatom@foldbirtok.hu email címre történő banki átutalással tudod szerkesztőségünkhöz eljuttatni. Utalásnál címzettként a név és számlaszám helyett az "Email cím" (vagy egyes bankoknál a "Másodlagos azonosító", majd az "Email cím") opciót kell kiválasztani az email cím beírásához. Támogatásodat előre is köszönjük! Az email címre történő utalásról további info: https://www.mnb.hu/azonnalifizetes

Hozzászólások (0)

A hozzászólások a Disqus rendszerén keresztül jelennek meg, amelynek használatához egy egyszerű, egyszeri regisztráció szükséges email címmel, vagy akár Facebook fiókkal.

  További hírek